De wetenschap achter gezonde snacks: Hoe ze gezondheid en welzijn bevorderen

De wetenschap achter gezonde snacks


Voedingsstoffen in gezonde snacks

Om gezond te zijn en ons te helpen de dag door te komen op het gebied van energie en prestaties, moet een tussendoortje bestaan uit ten minste één van deze voedingsstoffen: eiwit, koolhydraten, vitaminen, mineralen of vezels. Elk van deze voedingsstoffen helpt ons lichaam goed te functioneren. Wat is een voedingsstof precies? Een voedingsstof is een molecuul afkomstig uit voedsel.


  • Eiwitten: eiwitten helpen bij de opbouw van weefsels, maar ze versterken ook ons immuunsysteem. Ze zitten in alles wat olie bevat.
  • Koolhydraten: dit is de brandstof van ons lichaam. Koolhydraten helpen om ons energieniveau gedurende de dag constant te houden. Koolhydraten zitten meestal in granen, fruit en groenten.
  • Lipiden: energiebronnen zoals koolhydraten, ze ondersteunen celmembranen. Lipiden zitten over het algemeen in gezonde vetten zoals avocado's, noten, zaden en onverzadigde plantaardige oliën.
  • Vitaminen en mineralen: helpen bij concentratie en gaan vermoeidheid tegen. Ze zijn ook nodig voor een goede nachtrust.
  • Vezels: vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, maar ook voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Waarom zijn voedingsstoffen essentieel voor ons lichaam?

Voedingsstoffen zijn essentieel voor ons lichaam om goed te functioneren en voor een goede gezondheid. Ze worden door ons lichaam opgenomen om de goede werking van ons zenuwstelsel, immuunsysteem en spijsverteringsstelsel te reguleren en te garanderen.


In eerste instantie voorzien voedingsstoffen ons lichaam van de brandstof die het nodig heeft om constant energie te produceren, zodat we op de lange termijn efficiënt blijven. Ons lichaam heeft echter niet slechts één bron van brandstof nodig. In feite zijn er meerdere bronnen die verschillende hoeveelheden leveren en bijdragen aan het goed functioneren van bepaalde delen van ons lichaam.


Voor een volwassene zou de voedingsinname als volgt moeten zijn: tussen 45 en 50% koolhydraten, 15% eiwit en 30 tot 35% vet. Het is echter het beste om contact op te nemen met een professional, zoals een voedingsdeskundige, die je beter kan adviseren.

Hoe gezonde snacks de gezondheid bevorderen


De voordelen op korte termijn

Goede tussendoortjes worden vaak onderschat, maar in de loop van de dag kunnen ze echt waarde toevoegen op het gebied van prestaties en energie. Op korte termijn hebben gezonde tussendoortjes een reële impact op ons welzijn en onze gezondheid.


Als je aan het werk bent en je hebt een gezond tussendoortje met echte toegevoegde waarde bij de hand, krijg je weer een vol gevoel, vooral dankzij de lipiden die het insulineniveau en de bloedsuikerspiegel verlagen. Het is ook een tussendoortje dat je helpt je energieniveau gedurende de dag op peil te houden en je te helpen je te concentreren. Daarnaast is er de natuurlijke productie van serotonine, die een essentiële rol speelt in het welzijn.


Snacks worden vaak over het hoofd gezien in ons dieet, hoewel ze helpen om gedurende de dag een constant energieniveau te behouden, ons helpen om goed te presteren, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en ons 'wakker' houden.


Vergeet niet dat gezonde tussendoortjes geen energieboost zijn, maar helpen om het energieniveau op peil te houden. En vergeet vooral de kracht van kwalitatief goede pauzes gedurende de dag niet.


Voordelen op lange termijn


Maar hoe zit het op de lange termijn? Als je gezond eet, vergroot je de kans dat je lichaam langer gezond blijft. Het helpt ook hart- en vaatziekten voorkomen, die ontstaan als je niet gezond eet en niet aan lichaamsbeweging doet (zoals wandelen of hardlopen).


De ideale combinatie: een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging helpen je om je ideale gewicht te behouden, naast de bovengenoemde voordelen.

Hoe gezonde snacks het welzijn bevorderen


Verbetert de stemming

Gebalanceerd eten maakt gelukkig! Ja, een studie uitgevoerd door de Deakin University in Australië bewijst dat het eten van te veel vet en te veel suiker een negatieve invloed heeft op ons lichaam (en vooral op onze gezondheid). Een slecht dieet werkt depressie in de hand.


Een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen verlaagt daarentegen het risico op depressie. Het is daarom essentieel om het aanbieden van gezonde snacks en drankjes binnen het bedrijf aan te moedigen, wat ook het ziekteverzuim op het werk zal verminderen.

Energie opwekken

Voeding en energie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles wat we eten heeft invloed op ons lichaam en onze gezondheid. Een dieet dat te rijk is en te weinig voedingsstoffen bevat, kan leiden tot grote pieken in vermoeidheid en een achtbaanrit in de bloedsuikerspiegel..


Een goed dieet is essentieel om onze hersenen te voeden en goede hersenvermogens te behouden. Voor constante energie gedurende de dag eet je gezonde snacks die rijk zijn aan vezels, vitamines en koolhydraten.


Beter omgaan met stress


Op het werk heb je altijd te maken met stressvolle situaties. Maar wist je dat stress je verlangen naar suiker verhoogt? In een stressvolle situatie maakt ons lichaam meer cortisol aan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit heeft ook invloed op serotonine, wat ons aanmoedigt om in tijden van stress suikerrijk voedsel te eten.


Daarom kun je het beste voedingsmiddelen kiezen die deze suikerpieken niet veroorzaken. Gezonde snacks zonder toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en additieven verdienen de voorkeur. Snacks waarop je kunt vertrouwen in tijden van crisis.

Gezonde snacks en productiviteit: hoe kan gezond eten je prestaties beïnvloeden?
tiredness concentration Manage stress Prepare your own meals